Desi am intarziat cam doua saptamani cu articolul pe care vi l-am promis aici, revin acum cu impresiile despre Fuji X10, dupa ce am apucat sa fac mai mult de 2000 de fotografii cu el si a calatorit alaturi de mine intr-o vacanta pe meleaguri Turcesti, timp de aproape 14 zile.
Nu voi structura articolul acesta ca pe un review, pentru ca prefer sa va prezint mai jos ideile si concluziile mele despre X10, asa cum sunt, dupa o perioada de utilizare destul de intensa si in situatii foarte diferite. Am fotografiat la apus/rasarit, am facut imagini macro, am fotografiat in contra-lumina puternica, am filmat scurte secvente Full HD, am folosit toate modurile posibile si „imposibile” (inclusiv modul EXR, Panorama si Pro Focus), am facut fotografie de strada si am incercat cam totate setarile pe care le ofera X10. A fost, probabil, unul dintre cele mai amanuntite si mai detaliate teste pe care le-am facut unui aparat foto de cand m-am apucat de blogul asta… Imaginile pe care le vedeti in aceasta pagina sunt in marea lor majoritate neprelucrate sau doar cu ajustari minore de contrast si/sau luminozitate.
Click pe fotografii pentru zoom.
Asadar, pe scurt, acesta este X10:
- Lucrul cel mai evident si motivul pentru care l-am ales – senzorul CMOS EXR – mi se pare excelent si nu m-a dezamagit indiferent de ce situatie de fotografiat am avut. L-am supus unor teste destul de „dure” si am incercat sa ii testez limitele. De fiecare data s-a comportat excelent iar imaginile sunt foarte bune, chiar si la valori ISO medii si mari, evident in limitele unui compact.
- Dynamic Range-ul este incredibil pentru un aparat din clasa asta. In modul EXR, gama dinamica este chiar si mai larga, datorita utilizarii inteligente a senzorului!
- Dimensiunile compacte reprezinta un mare avantaj, iar faptul ca are un design retro m-a ajutat sa „trec neobservat” atunci cand incercam sa surprind instantanee in locuri publice. Contrar asteptarilor, oamenii mi-au acordat mai putina importanta decat daca as fi fotografiat cu un aparat cu un design clasic, si de multe ori simteam ca sunt privit la modul „uite hypsteru’ cu aparat pe film…„. O atitudine care, mai in gluma sau mai in serios, te ajuta cand vrei sa surprinzi instananee! 🙂
- Modul „Silent” care inhiba toate sunetele emise de aparat si inchide ecranul LCD este de ajutor in situatii similare cu cele de mai sus. Am facut fotografii doar tinand aparatul atarnat de gat si „sprijinindu-mi” mana stanga peste butoane. Nu a observat nimeni ca eu de fapt fotografiam… 🙂
- Din punct de vedere optic mi se pare un aparat foarte reusit. Distorsiunile sunt minime la 28mm (wide) si dispar de la 35mm in sus. Nu am observat pierderi de contrast spre capatul tele al focalei, iar acutanta este constanta, chiar si spre zonele periferice ale cadrului. Flare-ul este practic inexistent iar faptul ca pot trage la 120mm cu f/2.8 mi se pare de un real ajutor, mai ales din partea unui aparat care costa putin peste 2200 de lei (sa va povestesc de Canon S110 care nu are nici senzorul, nici body-ul si nici butoanele lui X10, are un obiectiv cu f/5.9 la 120mm si costa 2000 de lei? 🙂 )
- Adevaratul „calcai al lui Ahile” este sistemul de focalizare al lui X10, despre care s-a scris destul de mult pe forumurile din strainatate. Nu este cel mai precis din lume si, din contra, trebuie sa te obisnuiesti foarte bine cu el ca sa eviti „surprizele” neplacute. Totusi, dupa o perioada de acomodare (2000 de cadre?) sa zicem ca i-am cam invatat „naravul”… Un lucru de stiut: e important sa auzi confirmarea audio a focusului, deoarece daca focalizarea e confirmata doar pe ecran, fara clasicul „beeep!”, cel mai probabil punerea la punct NU este corecta. Deci atentie la neatentie…
- Vizorul optic te ajuta, uneori, dar este pozitionat intr-un loc in care e practic imposibil sa nu il atingi cu degetele atunci cand vrei sa ridici rapid aparatul de pe o masa, de exemplu. Nu sunt un fan al vizarii printre amprente, urme de praf si alte interperii pe vizor, asa ca a trebuit sa il curat de nu-stiu-cate-ori…
- Blitzul pop-up integrat are o raza de acoperire destul de restransa si cu siguranta trebuie sa ma gandesc la un blitz pe patina pentru viitoarele calatorii.
- Sistemul EXR functioneaza chiar si in modurile manuale si semi-automate (P/A/S/M) si este activat automat de fiecare data cand comuti rezolutia la 6 Megapixeli. De fapt, intre 6 si 12 megapixeli nivelul de detalii din fotografii e asemanator la aparatul asta (sunt diferente, dar nu majore!) si atunci de multe ori am preferat avantajele unei game dinamice mai bune si a unui zgomot de imagine mai scazut in locul rezolutiei mai mari.
- Aparatul trage in format RAW dar procesarea lor in LR sau ACR nu este cea mai recomandata. Rezultatele cele mai bune se obtin cu softul dat de Fuji pe CD, dar care nu merge pe Mac. Aviz consumatorilor de mere…
- Aparatul sta frumos in husa de piele, dar e mai practic fara ea. De multe ori l-am luat la plimbare pur si simplu, fara husa, pentru ca e destul de anevoios sa fotografiezi multe cadre cu husa aia de piele montata pe aparat. E totusi recomandata pentru protectie, transport si pentru momentele cand nu vrei sa faci cadru dupa cadru…
- Butoanele pentru functii (numarul lor si cele doua butoane programabile) sunt exact cele necesare pentru a folosi aparatul ca pe un DSLR si pentru a face toate setarile fara a intra in meniuri. Mi se pare foarte reusit din punct de vedere al controlului si al modului de operare. Cel mai mult am folosit rotita pentru compensarea expunerii, care este foarte bine plasata si usor de actionat cu un singur deget, chiar si cand privesti prin vizor. Cam asa „trag” si cu DSLR-ul in 90% din cazuri: in modul Av si compensand expunerea atunci cand stiu ca situatia o cere.
- Mi-ar fi placut o focala minima de 24mm in loc de 28mm, dar pe de alta parte tele-ul de 120mm ma ajuta mai des decat as fi folosit wide-ul. Asadar, e un compromis fair.
- Filmeaza Full HD dar e clar ca functia de filmare nu este punctul lui forte. Desi filmele se vad ok, am vazut si mai bune…
- Acum as vrea sa ii iau un filtru de protectie (nu se stie niciodata…) dar diametrul filetului de 39,5mm, nestandard, ma omoara… Inca sunt in cautarea unor alternative…
Inainte sa inchei acest articol, sa va arat si cateva fotografii realizate cu functiile software ale lui X10:
O fotografie panoramica („direct din aparat”):
Un portret cu functia Pro Focus (amplifica bokeh-ul):
Alte imagini din aceeasi calatorie. Click pentru marire.
La final…
In concluzie, ma bucur pentru alegerea facuta si cred, in continuare, ca Fuji X10 este aparatul care ofera cel mai mult, la un pret sub 2500 de lei. Asadar, il recomand oricui vrea sa mai renunte din cand in cand la DSLR, sa surprinda instantanee fara sa fie iasa in evidenta sau cauta un aparat usor pentru vacante, calatorii sau drumetii.
Eu l-am luat pe al meu de aici. UPDATE: Octombrie 2013 – acum vad ca pretul lui a scazut pana la 1.399 lei. La pretul asta, chiar este cel mai bun compact pe care il puteti gasi (si da, cred asta chiar si dupa un an de utilizare!)….
Spor la fotografiat! … iar eu ma duc sa mai „dau o tura” prin oras cu X10-le pe umar! 🙂
Frumos articol. Imi place si mie acest Fuji. Acum avem o alternativa de calitate pentru cei care vor sa "travel light" si sa ramana discreti in mediul urban-uman. Acest gen de "review" este ceea ce ne este necesar. Personal, de ce nu cu tenta subiectiva, este exact veriga lipsa intr-o lume plina de site-uri cu tabele comparative, reci si seci, de gen X vs Y cu o concluzie exprimata impersonal, in puncte, stele sau procente. Frumos articol.
Fain 🙂 Imi place.Si multumesc, am mai descoperit feature-uri noi – eu folosindu-l in business trip-uri la inceput si neavand prea mult timp sa ma joc m-am limitat un pic la setari, moduri de shooting.
Ce pot sa adaug la focalizare: in situatii cand tb viteza, focalizeaza mai rapid pe center weighted average… Dar pe spot.. in momentul in care incerci sa focalizezi si imaginea nu e in focus fix in momentul in care apesi declansatorul, poza va fi in focus in 99% dintre cazuri.
Softul de la Fuji mi se pare execrabil.
Am
Adica vrei sa spui ca focalizeaza mai rapid (si mai precis) daca setez masurarea expunerii pe preponderent central? Teoretic masurarea expunerii si sistemul AF n-ar trebui sa se influenteze unul pe altul, cel putin nu in ceea ce priveste AF-ul… Oricum, o sa incerc!
Da. Fix asta vreau sa spun 🙂 scuze, nu am observat raspunsul, va trebui sa cer notificare de acum incolo. 🙂
cred ca faci niste confuzii… banuiesc ca mai lucrezi si cu alt aparat, alt brand, iar fujiul nu e decat un backup si esti obisnuita cu celalalt. asigura-te ca nu este vorba af-s, af-c in loc de masurarea expunerii. mirarea lui calin e justificata. daca, totusi, e adevarat ai facut o descoperire epocala iar fuji ar tb sa te plateasca sa nu vb. sau sa nu mai vb de acum in colo ! 🙂
Are si meniu in romana ?
Da! Si e chiar unul foarte bine tradus (cu mici exceptii, dar chiar si asa fata de alte branduri e f. ok)
am observat probleme cu focusul la toate aparatele cu senzor mic… ai probat vreun pen?
Am testat un PEN E-PL3 care mi s-a parut mediocru (nu as da Fuji asta pe E-PL2 in nici un caz, chiar daca e mirrorless…). https://www.clubulfoto.com/olympus-pen-e-pl3-review/
Pentru fotografii de eveniment e nevoie de cel putin un DSLR, ca sa nu zic pe crop high-end sau FF. Plus blitz extern, obiectiv cu focala wide minim 17mm daca nu mai deschisa, si un 50-70mm pe tele si alte accesorii (ceva low budget, dar e nevoie si de ultra-wide, si de fix luminos, si de un tele, umbrele difuzie/reflexie/softbox, mai multe blitz-uri..bla bla bla, pentru complicatii e nevoie si de un asistent). Fuji X10 nu se incadreaza in acea categorie nici macar ca backup. Stiu ca pe la tara si in orasele mici se practica fotografierea evenimentelor cu compacte (bridge-uri de regula), dar nu e domeniul lor. Iar bisericile slab iluminate nu se incadreaza in fotografia de eveniment. Acum doar nu aveti pretentii ca X10 sa aibe ISO 1600-3200 "cristal" ca un DSLR crop generatie noua sau FF. Ca sugestie pentru evenimente, aparat de dimensiuni reduse dar mai potrivit decat compactul, ar fi un mirrorles. Calin a fost in concediu si cred ca ne-a prezentat prea bine limitele acestui Fuji. Eu cred ca e printre putinele aparate compacte care isi merita pretul si ofera calitate suficient de buna (pentru pretentiosi), pentru concedii si poze de familie.
Sunt de acord intru totul. Care anume tip de mirrorles l-ai recomanda pentru evenimente?
Panasonic GH2, GH3, cineva de la mine are un GH2 si un G2 ca backup, pot spune ca a facut lucruri frumoase pe langa altii cu DSLR entry-level.
Ha ha ha! Nu rad de tine… dar acum m-am uitat sa vad cat este unul pe F64… 60 de milioane :))) E mai scump decat Nikon D90 :)) Acuma serios, cautam un aparat care sa arate ca si acesta din articol 🙂
Eu zic ca poti face fotografie de eveniment si cu un Sony NEX-5N, care are un senzor APS-C si nu costa cat GH2 totusi (daca te obisnuiesti cu meniulk si modul de lucru specific seriei NEX). La sistemul mirrorless, in schimb, problema o reprezinta obiectivele, care inca nu m-au convins…
Asa e! Asta era problema. Ok, mai astept 🙂
Canon G1X si un Canon 270EX II sau Canon 320EX. Are un senzor mai mare decat X10. Asta daca doriti dimensiuni si greutate reduse fata de un DSLR. La fel de bine se descurca Panasonic G3, il are un prieten, zgomotul la ISO 6400 e la fel ca la 60D. Chiar mai multe detalii la full size. Panasonic are cateva obiective interesante, dar sunt scumpe.
E si G1X o solutie foarte buna, dar e cam scump. L-am avut la teste in primavara si mi-a placut, iar calitatea imaginilor e de prima clasa.
Daca ar fi sa alegi acum, ce ai alege? x10 sau x20? Intrebarea mea de fond este – are x20 diferente majore fata de x10 ca sa merite diferenta de pret sau asteptarea.
Diferenta de pret este destul de mica (aprox 200 de ron, de la 2.299 la 2.499 lei din cate am vazut…). Asteptarea nu stiu daca merita, pentru ca in afara de senzorul schimbat si vizorul putin mai bun, e acelasi aparat. Sigur, senzorul asta nou promite multe, dar nu stiu daca diferenta dintre ele va fi totusi chiar atat de semnificativa…
P.S. Pretul lui Fuji X20 in Romania a fost afisat aici.
Fuji X10 vad ca s-a mai ieftinit cu 100 de ron si este acum 2.199 lei aici. Merita. N-as mai astepta, e un aparat excelent chiar si X10!
Salut
O intrebare daca imi permiti (stiu ca vine la mult timp dupa ce ai scris articolul, dar acum vreau si eu sa cumpar unul, mai ales ca a scazut pretul). In conditii de iluminare slaba / proasta (de exemplu in camera cu bec normal de 60W), un copil de 2 ani in miscare permanenta (probabil cunosti…) cum iese? Intreb pt ca in afara de DSLR-uri, eu unul nu am reusit sa imi pozez copilul astfel incat sa nu iasa „extraterestru” in 80% din poze….
L-ai rapit nu sta la poza? trage perdeaua sau foloseste blitul
Salutare! Am vrut sa cumpar aparatul dar am am vazut ca foarte multi posesori se plang de probleme la senzor (care le-a fost schimbat ulterior in garantie) , dar asta din cate am vazut de prin 2011 pana prin 2012. Ma poate lamuri cineva daca s-a rezolvat problema ? Multumesc
Eu am cumparat aparatul in vara lui 2012 si a venit deja cu senzorul nou, nu a mai fost nevoie sa schimb nimic in service. Problema legata de senzor a fost doar in primul lot care a iesit din fabrica,spre finalul lui 2011…
Buna,
Este justificata diferenta de pret intre Fuji X10 si Sony RX100? Din ce am mai citit Sony ar fi peste, insa se merita diferenta de pret de 700-800 lei?
Multumesc!
@Belessa
În mod ciudat, nu prea se pot compara – sau hai să o luăm altfel – dacă nu cauţi complicaţii şi banii nu sunt o problemă, un RX100 ar putea fi alegerea mai bună.
Fuji X10 e ţintit către prosumeri, cărora le place să descopere aparatul şi să experimenteze mult şi hipsteri, exclusiv prin prezentare (şi cumva reuşeşte să mulţumească ambele categorii), pe când RX100 mi se pare ţintit către oameni ceva mai practici, care vor calitate, portabilitate şi simplitate fără să piardă prea mult timp învăţând toate chichiţele aparatului.
Făcând abstracţie de asta, de la 1.300 cât mai e un X10 acum până la 2.000 cât e RX100, dacă-i adăugăm lui X10 husa (inclusă la Sony) de 500 de lei deja diferenţa scade dramatic, ca să nu mai vorbim de faptul că, cel puţin pentru X10 e un musai absolut un acumulator de rezervă la îndemână (+49 de lei replace, +200 original), fiindcă locaşul pentru baterie nu a permis includerea unui acumulator de capacitate mai mare şi mai are şi prostul obicei de a te anunţa că e pe terminate cu foarte puţin timp înainte de a se termina energia.
Intre Fuji X10 sau Canon S120 ce recomandati?
Luna asta vreau sa imi cumpar o camera digitala pe care sa o folosesc cativa ani asa ca incerc sa fac cea mai buna alegere.
Eu am avut aceeasi dilema acum doi ani. Dar am ales Fuji x10, chiar daca am testat și s120. O alegere pe care nu o regret nici acum.